• Paz. May 19th, 2024

FreeBSD Sisteminde /etc/rc.conf dosyası nedir ne işe yarar?

Bybedo

Tem 4, 2023

Bu yazıda FreeBSD sistemlerde çok önemli bir işleve sahip olan /etc/rc.conf dosyası ile ilgili bilgilere yer vermek istiyorum.

Çok basit bir anlatımla; FreeBSD işletim sisteminde /etc/rc.conf dosyası, sistem yapılandırmasını kontrol etmek için kullanılan önemli bir dosyadır. Bu dosya, sistem başlatıldığında veya durdurulduğunda çalıştırılacak veya durdurulacak hizmetlerin ve sistem ayarlarının yapılandırılmasını sağlar.

rc.conf’nin amacı, doğrudan komutları çalıştırmak veya sistem başlangıç eylemlerini gerçekleştirmek değildir. Bunun yerine, /etc dizinindeki çeşitli genel başlangıç betikleri tarafından dahil edilir ve içerideki ayarlara göre bazı eylemleri gerçekleştirir. /etc/rc.conf dosyası, tüm mevcut seçenekler için varsayılan ayarları belirleyen /etc/defaults/rc.conf dosyasından dahil edilir. Sistem yöneticisi bu varsayılanları geçersiz kılmak istediğinde, seçenekler yalnızca /etc/rc.conf dosyasında belirtilmelidir, /etc/defaults/rc.conf dosyasında bir düzenleme yapılmamalıdır.

Aşağıda örnek bir rc.conf dosyası bulunuyor;

Görüldüğü gibi makine host adı, ağ arabirimi yapılandırması, ağ geçidi, sistem başlarken başlaması istenen bazı servisler bu dosyada belirtilmiş halde.

x_enable="YES" ifadesi, /etc/rc.conf dosyasında bir hizmetin veya özelliğin etkinleştirilmesi için kullanılır. “x” kısmı, özelliği temsil eden bir etiket veya tanımlayıcı olabilir ve “enable” kelimesi, söz konusu özelliğin veya hizmetin etkinleştirildiğini belirtir. “YES” ise etkinleştirme işaretidir.

Örneğin, yukarıdaki /etc/rc.conf dosyasında sshd_enable="YES" ifadesi var. Bu ifade, SSH (Secure Shell) hizmetinin sistem başlatıldığında otomatik olarak etkinleştirileceğini belirtir. Yani, her seferinde SSH hizmetini manuel olarak başlatmak zorunda kalmazsınız, sistem başlatıldığında SSH hizmeti de otomatik olarak başlatılır.

x_enable="YES" ifadesi, sistem yöneticilerine, /etc/rc.conf dosyasında belirli hizmetleri veya özellikleri etkinleştirme veya devre dışı bırakma esnekliği sunar. Dosyayı düzenleyerek, sistem başlangıcında çalışmasını istediğiniz hizmetleri belirleyebilir ve gerektiğinde devre dışı bırakabilirsiniz.

Sonuç olarak, /etc/rc.conf dosyası FreeBSD işletim sisteminde sistem yapılandırmasını kontrol etmek için kullanılır. x_enable="YES" ifadesi, /etc/rc.conf dosyasında belirli bir hizmetin veya özelliğin etkinleştirildiğini gösterir ve sistem başlangıcında otomatik olarak başlatılmasını sağlar.

Bazı servislerin başlatılabilir olması için başlatma betikleri x_enable="YES" ifadesinin rc.conf dosyasında bulunmasını özellikle ister. Bu uygulamaları başlatmak istediğinizde hata alırsınız. Bu nedenle FreeBSD sistemlerde rc.conf kullanımına alışmanız ve özümsemeniz gerekir.

İyi çalışmalar..

By bedo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir